VESIPELASTUS

VESIPELASTUKSEN TREENAAMINEN KOIRAUIMALASSA

Koirauimalassamme on mahdollista treenata vesipelastusta ympäri vuoden kattavan välineistömme kanssa vesipelastustunneilla sekä ilman välineitä tai omilla pienehköillä vientiesineillä ohjatussa uinnissa. Sen lisäksi, että uimala tarjoaa paikan treenata myös talvikaudella, altaassa treenaaminen soveltuu erinomaisesti täydentämään treenejä luonnonvesissä. Koirauimalassa treenaamiseen liittyy tiettyjä etuja suhteessa luonnonvesiin sekä treenimahdollisuuksien että ajankäytön näkökulmasta.

Erityisesti koiran ohjaamista ja käyttäytymistä vedessä voidaan treenata tehokkaasti uimalassa. Altaassa koiralla on käytettävissä rajattu uintialue, eikä treeniaikaa pääse kulumaan ulapalla rallatellen. Lähietäisyydellä treenatessa ei-toivotun käytöksen korjaaminen ja oikeanlaisen käytöksen vahvistaminen on helpompaa. Monesti myös toistoja ehditään tekemään enemmän lyhyessä ajassa suhteessa luonnonvesiin, koska altaassa sekä koira että välineistö (erityisesti vene) saadaan palautettua nopeammin lähtöasetelmaan.

Koirauimalassa voidaankin myös treenata ja hienosäätää sellaisia tehtävien osa-alueita, joiden treenaaminen on haastavaa tai aikaa vievää luonnonvesillä. Jos esimerkiksi esineen vienti sujuu suuhun ottamisesta veneen laidalle kuljettamiseen hyvin, mutta esineestä luopuminen ei osu käteen kuten kuivalla maalla, voidaan esineen luovuttamista vedessä harjoitella koirauimalassa ja siten keskittyä luonnonvesillä kokonaisvaltaisempaan treenaamiseen. Vastaavasti voidaan treenata esimerkiksi luoksetuloa vedessä, hukkuvan kiertoa, malttia ohjeiden odottamiseen ennen toimintaa tai veneessä istumista ilman kiinnipitämistä.

Koirauimalassa treenaaminen onnistuu lyhyemmässä ajassa kuin normaalisti luonnonvesillä. Pisimmillään vesipelastuksen ryhmätunnit ovat vain tunnin tai kahden tunnin mittaisia ja paikalla voi halutessaan olla vain oman suorituksen ajan, sillä koirauimalassa muita osallistujia ei tarvita apukäsinä yhden treenatessa. Lisäksi saatavilla on myös yksityistunteja, mikäli haluat treenata uintivalmentajan kahdestaan välineistöämme käyttäen. Meillä treenatessa apuohjaajana toimii aina uintivalmentaja – jompi kumpi yrittäjistämme. Anniinalla ja Lindalla on molemmilla usean vuoden kokemus vesipelastuksen treenaamisesta ammattinsa puolesta sekä harrastustaustaa lajin parissa omien koirien kanssa.

Koirauimalaan voi varata ajan silloin kuin itselle sopii ilman sitoutumista säännöllisiin treeniaikoihin. Vaihtoehtoina ovat ohjattu uinti, joissa pääset treenaamaan uintivalmentajan kanssa yksityisesti ilman välineistöä sekä yksityiset tai useamman osallistujan vesipelastustunnit, joissa pääset treenaamaan välineistöllämme sekä halutessasi katselemaan ja nappaamaan treenivinkit myös muiden osallistujien treeneistä. 

Lisäksi myös esimerkiksi kaveri- tai treeniporukan kesken järjestettävät yksityistilaisuudet ovat mahdollisia ja niiden aikana voidaan treenata vastaavia asioita kuin vesipelastustunneilla. Vesipelastuksen yksityistilaisuuden järjestäminen ei edellytä osallistujilta aikaisempaa kokemusta vesipelastuksesta, mutta jokaisen osallistuvan koiran on osattava toimia tiloissa turvallisesti vastaavasti kuin yksityis- ja ryhmätunneille osallistuessa.

VEPEN TREENAAMINEN OHJATUSSA UINNISSA

Ohjattu uinti sopii ensi kertaa uimalassamme asioiville koirille sekä koirille, jotka tarvitsevat vielä harjoitusta esimerkiksi rampin käytössä. Ohjatussa uinnissa voidaan treenata kaiken tasoisia liikkeitä – myös kokeilla alkeita ilman aikaisempaa harrastustaustaa. Uintiajat ovat yksityisiä ja treenaaminen tapahtuu ilman uimalan vesipelastusvälineistöä. Voit kuitenkin halutessasi tuoda oman pestyn pelastusrenkaan tai sitä pienemmän pestyn vientiesineen.

MITÄ VOIDAAN TREENATA OHJATUSSA UINNISSA?

 • Esineen vienti laidalle
 • Hukkuvan (uintivalmentajan) kierto ja pelastus
 • Koiran hallinta ja ohjaaminen vedessä
 • Ohjatun veneen haussa tarvittavat suunnat 
 • Veneestä hypyn edellyttämää odottamista ja luvan kanssa lähtemistä voidaan treenata rampilla
 • Myös useat muut erilaisten liikkeiden elementit ovat treenattavissa ilman välineitä

Jos haluat lukea lisää vesipelastustunneista, jatka lukemista. Mikäli kiinnostuit ohjatusta uinnista, kannattaa tässä vaiheessa siirtyä ohjatun uinnin sivulle lukemaan ohjatun uinnin ajanvaraus- ja saapumisohjeita, sillä ne poikkeavat vesipelastustuntien ohjeista.

  VEPEN TREENAAMINEN VESIPELASTUSTUNNEILLA

  VESIPELASTUKSEN YKSITYISTUNNIT

  Vesipelastuksen yksityistunnit sopivat kaiken tasoisille vesipelastuksen harrastajille, myös lajia ensi kertaa kokeileville. Koiran tulee kuitenkin osata toimia uimalan tiloissa ja erityisesti rampilla turvallisesti voidakseen osallistua vesipelastuksen yksityistunneille. Käytännössä näiden taitojen oppiminen edellyttää yhtä tai useampaa käyntiä ohjatussa uinnissa. Taitojen oppiminen on hyvin koirakohtaista ja kannattaa varautua siihen, että oppimiseen saattaa kulua useampi käynti.

  Vesipelastuksen yksityistunnit ovat kestoltaan 20 minuuttia. Yksityistunneilla voidaan treenata joko 1-2:ta asiakkaan toivomaa liikettä tai vesipelastuksen alkeita uintivalmentajan ohjaamana. Uintivalmentaja toimii apuohjaajana eli esimerkiksi hukkuvana altaassa tai veneessä ja voi myös neuvoa keinoja, joilla treenata koiran toimintaa haluttuun suuntaan.

  VESIPELASTUKSEN RYHMÄTUNNIT

  Useamman osallistujan vesipelastustunnit ovat suunnattu asiakkaille, jotka jo ennestään harrastavat vesipelastusta eikä siten sovellu ensi kertaa lajia kokeileville. Lisäksi koiran tulee osata toimia uimalan tiloissa ja erityisesti rampilla turvallisesti voidakseen osallistua vesipelastustunneille. Käytännössä näiden taitojen oppiminen edellyttää yhtä tai useampaa käyntiä ohjatussa uinnissa. Taitojen oppiminen on hyvin koirakohtaista ja kannattaa varautua siihen, että oppimiseen saattaa kulua useampi käynti. 

  Vesipelastustunnit ovat kestoltaan tunnin tai kahden tunnin mittaisia ja osallistujia mahtuu pituudesta riippuen 3-6 henkilöä. Aika jaetaan osallistujien kesken 20 minuutin treenivuoroihin ja uintijärjestyksestä sovitaan paikan päällä. Osallistujat saavat katsella toistensa treenejä, mutta paikalta on myös mahdollista poistua oman uintiajan jälkeen.

  Vesipelastustunneilla treenataan kunkin osallistujan kanssa tämän toivomia liikkeitä tai niiden osa-alueita. 20 minuutin aika riittää 1-2:n liikkeen treenaamiseen. Uintivalmentaja toimii apuohjaajana ja voi myös neuvoa keinoja, joilla treenata koiran toimintaa haluttuun suuntaan.

  MITÄ VOIDAAN TREENATA VESIPELASTUKSEN YKSITYISTUNNEILLA JA RYHMÄTUNNEILLA?

  • Esineen, pelastusrenkaan tai köyden vienti laidalle tai veneeseen
  • Veneen haku, veneestä hyppy ja koiran hallinta veneessä
  • Hukkuvan (uintivalmentajan) kierto ja pelastus pelastusrenkaalla tai ilman
  • Maalitolppien väliin tuleminen
  • Koiran hallinta ja ohjaaminen vedessä

  OHJEET VESIPELASTUSTUNNIN AJANVARAAJALLE JA TUNNILLE TULEVALLE

  HYVÄ TIETÄÄ RYHMÄTUNTIEN AJANVARAUKSESTA:

  • Vesipelastuksen ryhmätunnin toteutuminen edellyttää aina vähintään 3 osallistujaa riippumatta vesipelastustunnin pituudesta. Mikäli osallistujia ei tule tarpeeksi, varaus peruuntuu automaattisesti 24 tuntia ennen vesipelastustuntia.
  • Mikäli vesipelastuksen ryhmätunnille ei ilmoittaudu maksimimäärää osallistujia tai tulee peruutuksia, tunnin pituutta lyhennetään loppupäästä vapaaksi jääneiden uintivuorojen verran. Esimerkiksi klo 18-20 pidettävälle tunnille mahtuu 6 henkilöä, mutta jos ilmoittautuneita on 4 henkilöä, tunti loppuu klo 19:20. Osallistujamäärä on tarkistettavissa ajanvarausjärjestelmästä, mutta kannattaa huomioida peruutusten mahdollisuus. 

  ENNEN UINTIA:

  • Tarkistathan ajoissa, ettei alla listaamiamme uinnin esteitä ole. 
  • Älä anna koiralle ruokaa muutamaa tuntia ennen uintia (4h) 
  • Varmista, että koira on tehnyt kaikki tarpeet ennen uintia. Uinti kiihdyttää aineenvaihduntaa ja voi saada muutoin sisäsiistinkin koiran tekemään tarpeet altaaseen. 
  • Älä leikkaa koiran kynsiä juuri ennen uintia, ettei kynnet revi uintivalmentajaa tai hänen vaatteitaan. 
  • Suosittelemme koiran turkin harjaamista ennen uintia. 
  • Pakkaa koiralle mukaan pyyhe, mieluinen kelluva lelu ja herkkuja palkaksi, sekä tarvittaessa takki. 
  • Pue päällesi vaatteet, jotka saavat kastua tai ota vaihtovaatteet mukaan, sillä koira saattaa roiskia vettä. 
  • Allasalueella kuljetaan crocseilla tai vastaavilla – voit ottaa omat mukaan tai lainata uimalalta.

  UINNIN ESTEET:

  • Kuume tai tulehdus
  • Pahanlaatuinen kasvain
  • Juoksut, valeraskaus tai tiineys
  • Tarttuvat taudit, kuten kennelyskä (varoaika 2 vk) ja vatsatauti (varoaika vähintään 1 vk) 
  • Akuutit vammat, revähdykset tai traumat (konsultoi eläinlääkäriä)
  • Ihottuma ja ihorikko
  • Sterilisaatio ja kastraatio (varoaika 4 vk)
  • Hammasoperaatiot (varoaika 1-2 vk operaation suuruudesta riippuen, tarkistathan eläinlääkäriltä)
  • Tippojen laitto silmäkuvauksissa (varoaika vähintään 1vrk)
  • Punkkiliuokset (varoaika 3 vrk)
  • Ulkoloiset

  Mikäli koirallesi on tehty jokin muu toimenpide tai operaatio, tarkistathan eläinlääkäriltä, milloin koiran voi tuoda uimaan ja mainitsethan asiasta uittajalle. Älä tuo koiraa uimaan, ennen kuin varoaika toimenpiteestä, oireiden loppumisesta tai lääkkeen antamisesta on kulunut.

  Mikäli koirallasi on esimerkiksi sydänsairaus tai epilepsia, tarkistathan eläinlääkäriltä voiko koiraa uittaa. Myös yllä olevista mahdollisista esteistä voi konsultoida eläinlääkäriä. Kerro mahdollisista sairauksista tai vammoista ajanvarauksen yhteydessä. Mikäli et ole varma, onko koira uintikuntoinen tai tarvitseeko koirasi eläinlääkärin luvan uittamista varten, autamme mielellämme arvioimaan tilannetta.

  SAAPUMINEN JA PYSÄKÖINTI:

  • Uimalan pihassa on merkittyjä asiakasparkkipaikkoja. 
  • Koiran ulkoiluttaminen on mahdollista hallin takanurkalta alkavalla metsäreitillä koirien ulkoilutusalueen osoittavan portin takana. Varothan reittiä käyttävää latutampparia talvikaudella. Ethän anna koiran tehdä tarpeitaan muualle pihapiiriin ja kerääthän koirasi jätökset roskiin myös metsäreitiltä. Pidäthän koirasi kytkettynä piha-alueella ja sen ympäristössä. 

  SAAPUMINEN YKSITYISTUNNILLE:

  • Uimalalle kannattaa saapua hyvissä ajoin (n. 10-15 min) ennen uintiaikaa
  • Käy sisään uimalan ovesta, nappaa crocsit eteisestä ja mene vapaana olevaan pesuhuoneeseen. Lukitse ovi perässäsi.
  • Huuhdo koira huolellisesti vedellä seinällä olevien pesuohjeiden mukaan. 

  SAAPUMINEN RYHMÄTUNNILLE:

  • Osallistujien on suositeltavaa saapua uimalalle 15 minuuttia ennen tunnin alkamista. Tällöin sovitaan uintijärjestyksestä osallistujien kesken. 
  • Käy sisään uimalan ovesta, tapaamme uimalan aulassa. 

  UINNIN JÄLKEEN:

  • Huuhtele kloorivesi pois vedellä ja kuivaa koira huolellisesti viimeistään kotona. Kuivaamista voi nopeuttaa turkista riippuen esimerkiksi pesuhuoneista löytyvillä hikiviiloilla ja turkinkuivaimilla taikka käyttämällä kylpytakkia.
  • Pidä koirasi lämpimänä. Kelien viiletessä ja talvella suositellaan takkia. 
  • Käytä koira pian tarpeillaan, ettei hätä yllätä, sillä uinti kiihdyttää aineenvaihduntaa. 
  • Uinti on tehokasta liikuntaa, joten treenaaminen ja rankka liikunta kannattaa jättää väliin uintipäivältä ja tarvittaessa myös seuraavalta päivältä. 
  • Suosittelemme kevyttä palauttavaa lenkkiä uinnin jälkeen.

   

  Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä! Vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiin.