OHJATTU UINTI
MIKSI KOIRAA KANNATTAA UITTAA?
Koiran uittamisesta hyötyy sekä koira että omistaja. Uinti sopii pääasiassa kaikille koirille rodusta, iästä ja käyttötarkoituksesta riippumatta – uinnista hyötyvät useimmat koirat kotikoirista kisakoiriin ja pennuista senioreihin. Uiminen voi olla tavoitteellista tai yksinkertaisesti hauskanpitoa. Myös kuntoutuvia koiria voidaan uittaa eläinlääkärin tai fysioterapeutin ohjeen mukaan. Poikkeuksen muodostavat jäljempänä listatut uinnin esteet, jolloin koiraa ei saa tuoda uimaan tai uintiin tarvitaan eläinlääkärin lupa.
Uinti on erittäin tehokasta liikuntaa, mutta nivelille hyvin lempeä liikuntamuoto. Uinti soveltuukin erinomaisesti esimerkiksi painonpudottajalle, jonka nivelet rasittuvat helposti ylimääräisestä painosta lenkillä taikka nivelongelmaiselle koiralle. Näissä tilanteissa vesi tarjoaa kivuttoman, mutta tehokkaan liikuntamuodon.
Uinnilla voidaan myös pidentää harjoituskautta tai treenata koira harrastuskuntoon. Esimerkiksi vesipelastusta voi treenata altaassa talvikaudella. Uinti soveltuu erinomaisesti myös metsästyskoiran kunnon kohottamiseen ennen metsästyskauden alkamista. Toisaalta uinnilla voidaan ylläpitää koiran kuntotasoa metsästys- tai kisakauden ulkopuolella taikka vuodenajan mukaan, jos koira esimerkiksi palelee herkästi pakkasella, on kovin liukasta tai kesällä on liian kuuma lenkkeilyyn. Saattaa myös olla tilanteita, jolloin uiminen järvessä ei ole mahdollista esimerkiksi sinilevän vuoksi. Ohjatussa uinnissa koiralle voidaan opettaa harrastuksissa tarvittavia taitoja taikka uiminen täysin alusta. Koiralla ei siis tarvitse olla aikaisempaa kokemusta uimisesta.
Uinti tarjoaa useita hyötyjä ja mahdollisuuksia myös omistajalle niin kerta- tai sarjakäynteinä kuin säännöllisinä käynteinä. Päivän liikunnan tarve voidaan täyttää helposti uinnilla, eikä pitkää lenkkiä tarvitse tehdä. Uintivalmentajan ohjaama uinti voi olla suuri helpotus esimerkiksi silloin, kun omistajan liikkuminen on jollain tavalla rajoittunut vaikkapa sairauden tai loukkaantumisen vuoksi. Samoin raskaana olevat tai pienten lasten vanhemmat voivat helposti täyttää koiran liikunnan tarpeen uinnilla. Tehokkaana liikuntamuotona uinti tarjoaa myös apua kiireiseen arkeen. Uintivalmentaja tarkkailee koiran liikkeitä vedessä, joten säännöllisten käyntien yhteydessä saa tiedon, jos koiran liikkumisessa jokin on hassusti tai koiralla on jumeja.
MITÄ OHJATUSSA UINNISSA TAPAHTUU?
Ohjatussa uinnissa uintivalmentaja ohjaa koiraa joko altaassa tai altaan ulkopuolelta riippuen muun muassa mahdollisista uinnin tavoitteista ja koiran osaamisesta. Uintivalmentaja varmistaa koiran oikean uintiasennon ja tarvittaessa avustaa koiraa. Ensikertalaiselle koiralle puetaan pelastusliivit, jotka auttavat oikean uintiasennon löytämistä sekä koiran ohjaamista.
Uimalaan ensimmäistä kertaa saapuvaa koiraa uitetaan aina altaasta käsin, koska kokeneellekin uimarille täytyy opettaa toimiminen uusissa tiloissa, kuten rampin turvallinen käyttö. Uusi toimintaympäristö saattaa myös vaikuttaa koiran keskittymiskykyyn ja henkiseen jaksamiseen, jolloin uintivalmentaja tarkkailee koiran uintiliikkeen puhtautta ja arvioi, mihin asti uintiharjoitus on kokonaisuuden kannalta kannattavaa. Ensimmäinen uintikäynti saattaa siis jäädä totuttua uintimatkaa lyhyemmäksi, mutta uintimatka kasvaa pian, kun uimala on tullut tutuksi. Uintivalmentaja saattaa jatkaa koiran uittamista altaasta käsin, jos koira aloittelee uimista tai altaasta uittamiselle on jokin muu syy. Uinnin tavoitteena kuitenkin on, että koira ei tarvitse apua altaassa, vaan ohjaaminen tapahtuu altaan ulkopuolelta.
Palvelun sisältö riippuu sekä toiveistasi, että kunkin koiran taidoista, ominaisuuksista ja tarpeista. Voit itse osallistua ohjattuun uintiin houkuttelemalla ja palkkaamalla koiraa altaan ulkopuolelta. Lisäksi koiralle tehtävissä harjoitteissa voidaan huomioida toiveesi – altaassa voidaan treenata monenlaisia asioita ja vahvistaa esimerkiksi arjessa tai harrastuksissa tarvittavia taitoja. Voit myös itse uittaa koiraa altaan ulkopuolelta tai uintivalmentaja voi toimia apukäsinä treeneissä. Vaihtoehtoisesti uintivalmentaja voi hoitaa uittamisen täysin itsenäisesti ja huolehtia koiralle kuntotasoon sopivista harjoitteista sekä säännöllisen harjoittelun nousujohteisuudesta. Näin esimerkiksi painonpudotus tai kunnonkohotus helposti ja vaivattomasti. Halutessasi voit pyytää avaimet käteen -palvelua, jolloin uintivalmentaja huolehtii puolestasi myös koiran pesuista ennen ja jälkeen uinnin. Uintivalmentajan suostumuksella on myös mahdollista jättää koira uitettavaksi esimerkiksi kaupassa asioinnin ajaksi.
Ohjatun uinnin aikana allasalue on yhden asiakkaan käytössä kerrallaan ja ylimääräiset tavarat voi jättää yksityiseen lukittavaan pesuhuoneeseen uinnin ajaksi. Uitettavaksi voi tuoda useamman koiran, mutta tämä on huomioitava varatun ajan pituudessa. Altaassa on kuitenkin aina vain yksi koira kerrallaan.
OHJEET AJANVARAAJALLE JA UINTIIN TULEVALLE
MINKÄ MITTAINEN AIKA TULISI VARATA:
- Varaa ensikertalaisuinti tai 30 min aika, jos tulet koirasi kanssa ensi kertaa meille uimaan. Jokainen uimala on erilainen, joten ensikäynnillä ohjeistetaan uimalan käytännöt ja opetetaan koira kulkemaan turvallisesti rampilla – ohje koskee siis myös koiria, jotka ovat käyneet muissa uimaloissa tai jotka osaavat jo uida. Ensikäynnille voi ottaa 1-3 koiraa (kolme pientä, kaksi keskikokoista tai yhden suuren koiran.)
- Varaa 45 minuutin aika, jos tuot useamman koiran uimaan. Ensikäynnille voi ottaa 2-4 koiraa (neljä pientä, kolme keskikokoista tai kaksi suurta koiraa.)
- Varaa vähintään 30 minuutin aika, mikäli haluat avaimet käteen -palvelun. Palvelu sisältyy uintiaikaan, joten varaathan koiramääräsuositusta tai normaalia uintiaikaasi pidemmän ajan siten, että uintivalmentaja ehtii tehdä nämä toimet uintivuorosi aikana.
- Voit varata 15 minuutin ajan, kun tunnet uimalan käytännöt ja koirasi on käynyt uimassa uimalassamme. Aika sopii yhdelle koiralle.
- Varaa vielä pidempi aika soittamalla, jos esimerkiksi haluat tuoda useamman koiran kerralla uimaan tai tarvitset lisää aikaa avaimet käteen -palvelua varten. Neuvomme mielellämme uintiajan pituuteen ja ajanvaraukseen liittyvissä kysymyksissä.
ENNEN UINTIA:
- Tarkistathan ajoissa, ettei alla listaamiamme uinnin esteitä ole.
- Älä anna koiralle ruokaa muutamaa tuntia ennen uintia (4h)
- Varmista, että koira on tehnyt kaikki tarpeet ennen uintia. Uinti kiihdyttää aineenvaihduntaa ja voi saada muutoin sisäsiistinkin koiran tekemään tarpeet altaaseen.
- Älä leikkaa koiran kynsiä juuri ennen uintia, ettei kynnet revi uittajaa tai hänen vaatteitaan.
- Suosittelemme koiran turkin harjaamista ennen uintia.
- Pakkaa koiralle mukaan pyyhe, mieluinen kelluva lelu ja herkkuja, sekä tarvittaessa takki.
- Pue päällesi vaatteet, jotka saavat kastua tai ota vaihtovaatteet mukaan, sillä koira saattaa roiskia vettä.
- Allasalueella kuljetaan crocseilla tai vastaavilla – voit ottaa omat mukaan tai lainata uimalalta.
UINNIN ESTEET:
- Kuume tai tulehdus
- Pahanlaatuinen kasvain
- Juoksut, valeraskaus tai tiineys
- Tarttuvat taudit, kuten kennelyskä (varoaika 2 vk) ja vatsatauti (varoaika vähintään 1 vk)
- Akuutit vammat, revähdykset tai traumat (konsultoi eläinlääkäriä)
- Ihottuma ja ihorikko
- Sterilisaatio ja kastraatio (varoaika 4 vk)
- Hammasoperaatiot (varoaika 1-2 vk operaation suuruudesta riippuen, tarkistathan eläinlääkäriltä)
- Tippojen laitto silmäkuvauksissa (varoaika vähintään 1vrk)
- Punkkiliuokset (varoaika 3 vrk)
- Ulkoloiset
Mikäli koirallesi on tehty jokin muu toimenpide tai operaatio, tarkistathan eläinlääkäriltä, milloin koiran voi tuoda uimaan ja mainitsethan asiasta uittajalle. Älä tuo koiraa uimaan, ennen kuin varoaika toimenpiteestä, oireiden loppumisesta tai lääkkeen antamisesta on kulunut.
Mikäli koirallasi on esimerkiksi sydänsairaus tai epilepsia, tarkistathan eläinlääkäriltä voiko koiraa uittaa. Myös yllä olevista mahdollisista esteistä voi konsultoida eläinlääkäriä. Kerro mahdollisista sairauksista tai vammoista ajanvarauksen yhteydessä. Mikäli et ole varma, onko koira uintikuntoinen tai tarvitseeko koirasi eläinlääkärin luvan uittamista varten, autamme mielellämme arvioimaan tilannetta.
Pennun voi tuoda uimaan, kun rokotukset on otettu.
SAAPUMINEN JA PYSÄKÖINTI:
- Uimalan pihassa on merkittyjä asiakasparkkipaikkoja.
- Koiran ulkoiluttaminen on mahdollista hallin takanurkalta alkavalla metsäreitillä koirien ulkoilutusalueen osoittavan portin takana. Varothan reittiä käyttävää latutampparia talvikaudella. Ethän anna koiran tehdä tarpeitaan muualle pihapiiriin ja kerääthän koirasi jätökset roskiin myös metsäreitiltä. Pidäthän koirasi kytkettynä piha-alueella ja sen ympäristössä.
- Uimalalle kannattaa saapua hyvissä ajoin (n. 10-15 min) ennen uintiaikaa.
- Käy sisään uimalan ovesta, nappaa crocsit eteisestä ja mene vapaana olevaan pesuhuoneeseen. Uimalassa on 3 pesuhuonetta ja niiden ovissa on tavalliset vessan lukot: valkoinen merkitsee vapaata ja punainen varattua.
- Pesuhuoneissa on naulakot, johon voi jättää takkia ynnä muuta odotellessa, että uintivalmentaja tulee hakemaan teitä pesuhuoneesta.
- Odotellessa voit huuhtoa koiran huolellisesti vedellä seinällä olevien pesuohjeiden mukaan. Jos tulet useamman koiran kanssa, kaikki koirat kannattaa huuhtoa tässä vaiheessa, vaikka koirat uivat altaassa yksi kerrallaan. Ensimmäisellä kerralla uittaja tulee auttamaan koiran huuhtomisessa ja liivittämisessä – halutessasi voit pyytää uittajaa valmistelemaan koiran uintia varten myös jatkossa.
UINNIN JÄLKEEN:
- Huuhtele kloorivesi pois vedellä ja kuivaa koira huolellisesti viimeistään kotona. Kuivaamista voi nopeuttaa turkista riippuen esimerkiksi pesuhuoneista löytyvillä hikiviiloilla ja turkinkuivaimilla taikka käyttämällä kylpytakkia.
- Pidä koirasi lämpimänä. Kelien viiletessä ja talvella suositellaan takkia.
- Käytä koira pian tarpeillaan, ettei hätä yllätä, sillä uinti kiihdyttää aineenvaihduntaa.
- Uinti on tehokasta liikuntaa, joten treenaaminen ja rankka liikunta kannattaa jättää väliin uintipäivältä ja tarvittaessa myös seuraavalta päivältä.
- Suosittelemme kevyttä palauttavaa lenkkiä uinnin jälkeen.
KUINKA USEIN VOI KÄYDÄ UIMASSA?
Uintiin voi varata satunnaisia aikoja tai ottaa säännöllisen vakituisen ajan viikon tai kahden välein. Voit itse määrittää vakituisen ajan keston eli haluatko ottaa toistuvan vuoron esimerkiksi kuukauden tai puolen vuoden ajalle. Mikäli uittamiselta odottaa tuloksia, on suositeltavaa käydä uinnissa säännöllisesti. Uimassa voi käydä myös vain silloin tällöin tai vuodenajan mukaan, jos esimerkiksi haluaa tarjota koiralle vaihtelua liikuntaan tai helpottaa omaa arkea tilapäisesti. Halutessasi autamme mielellämme tavoitteisiisi sopivan uintiohjelman laatimisessa.
Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä! Vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiin.