VESIAGILITY
MIKÄ IHMEEN VESIAGILITY?
Miltä kuulostaisi uusi hauska harrastus, jossa yhdistyy agility ja uiminen? Tervetuloa harrastamaan vesiagilityä!
Vesiagilityssä koiran omistaja ohjaa koiraa suorittamaan erilaisia esteitä vedessä. Koiraa ohjataan menemään esteiden läpi, pujottelemaan ja kiertämään niitä. Omistaja ohjaa koiraa altaan ulkopuolelta tai vaihtoehtoisesti uintivalmentaja voi ohjata koiraa altaasta käsin tai altaan ulkopuolelta.
Vesiagility soveltuu kaikille harrastustaustasta riippumatta. Esteratoja ja vaikeustasoa voidaan säätää jokaisen koiran taitotasoon sopivaksi, eikä aiempaa kokemusta vesiagilitystä tai agilitystä vaadita. Vesiagility on matalan kynnyksen laji ja sen harrastaminen on helppoa, sillä voit varata ajan silloin kuin itselle sopii ilman sitoutumista säännöllisiin treeniaikoihin.
Palvelu kuitenkin sopii loistavasti myös agilityn ja monen muun koiraharrastuksen tueksi. Vesiagilityssä voidaan vahvistaa ja treenata monia agilityn käskyjä sekä koiran hallintaa useimmille koirille hyvin kiihdyttävässä ympäristössä. Vesiagilitytunneilla nimittäin yhdistyy kaksi monille hyvin mieluisaa asiaa: uiminen ja treenaaminen.
Vesiagility tarjoaa myös mahdollisuuden huolehtia koiran lihaksistosta hauskalla tavalla. Uinti kehittää laajasti eri lihasryhmiä sekä etenkin syviä lihaksia, joita tarvitaan eri harrastuslajeissa nopeissa liikkeissä, kuten tiukoissa käännöksissä, hypyissä, ylös- ja alastuloissa. Lisäksi uinti toimii huoltavana liikuntamuotona, sillä veden noste mahdollistaa laajemmat liikelaajuudet moneen muuhun liikuntamuotoon verrattuna ja siten vetreyttää koiran lihaksistoa. Uinti on myös nivelystävällinen liikuntamuoto ja toimii hyvänä vastapainona erityisesti harrastuslajeille, joissa niveliltä vaaditaan paljon, kuten agilitylle. Nivelystävällisyyden vuoksi vesiagility voi mahdollistaa myös yhteisen harrastuksen jatkamisen koirauimalan puolella esimerkiksi nivelvaivojen ilmaannuttua tai seniorikoiran kanssa.
Lisäksi myös esimerkiksi kaveri- tai treeniporukan kesken järjestettävät vesiagility-teemaiset yksityistilaisuudet ovat mahdollisia. Vesiagilityn yksityistilaisuuden järjestäminen ei edellytä osallistujilta aikaisempaa kokemusta vesiagilitystä, mutta jokaisen osallistuvan koiran on osattava toimia tiloissa turvallisesti vastaavasti kuin yksityistunnille osallistuttaessa.
VESIAGILITYN TREENAAMINEN VESIAGILITYTUNNEILLA
VESIAGILITYN YKSITYISTUNNIT
Vesiagilityn yksityistunnit sopivat pääsääntöisesti kaikille koirille eikä aikaisempaa kokemusta lajista tarvita. Koiran tulee kuitenkin osata toimia uimalan tiloissa ja erityisesti rampilla turvallisesti voidakseen osallistua vesiagilityn yksityistunneille. Käytännössä näiden taitojen oppiminen edellyttää yhtä tai useampaa käyntiä ohjatussa uinnissa. Taitojen oppiminen on hyvin koirakohtaista ja kannattaa varautua siihen, että oppimiseen saattaa kulua useampi käynti.
Vesiagilityn yksityistunnit ovat kestoltaan 20 minuuttia.
VESIAGILITYN RYHMÄTUNNIT
Vesiagilitytreenit omalla treeniporukalla? Nyt se on mahdollista vesiagilityn ryhmätunneilla!
Vesiagilityn ryhmätunti koostuu 20 min mittaisista uintivuoroista ja osallistujilla on mahdollisuus seurata toistensa treenejä, joten palvelu sopii oivallisesti treenaamiseen pienellä porukalla. Ryhmätunnille osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta vesiagilitysta, mutta koiran tulee kuitenkin osata toimia uimalan tiloissa ja erityisesti rampilla turvallisesti voidakseen osallistua vesiagilityn ryhmätunnille. Käytännössä näiden taitojen oppiminen edellyttää yhtä tai useampaa käyntiä ohjatussa uinnissa. Taitojen oppiminen on hyvin koirakohtaista ja kannattaa varautua siihen, että oppimiseen saattaa kulua useampi käynti.
Ryhmätunnit sopivat vähintään kolmen hengen ryhmille. Ryhmätunteja voidaan järjestää sekä arkena, että viikonloppuisin. Varaukseen sisältyy uintivalmentaja ja kullekin seurueen jäsenelle pesuhuoneen käyttö 15 min ennen ja jälkeen oman uintivuoron. Kyselyt ryhmätunneista sähköpostitse linda(at)jklkoirauimala.fi taianniina(at)jklkoirauimala.fi.
MITÄ VOIDAAN TREENATA VESIAGILITYN YKSITYISTUNNEILLA JA RYHMÄTUNNEILLA?
- Esteen läpimeno
- Pujottelu
- Kierto
- Useamman esteen ratoja
- Eri ohjauskuvioita
- Koiran hallinta ja ohjaaminen vedessä
OHJEET VESIAGILITYN AJANVARAAJALLE JA TUNNILLE TULEVALLE
ENNEN UINTIA:
- Tarkistathan ajoissa, ettei alla listaamiamme uinnin esteitä ole.
- Älä anna koiralle ruokaa muutamaa tuntia ennen uintia (4h)
- Varmista, että koira on tehnyt kaikki tarpeet ennen uintia. Uinti kiihdyttää aineenvaihduntaa ja voi saada muutoin sisäsiistinkin koiran tekemään tarpeet altaaseen.
- Älä leikkaa koiran kynsiä juuri ennen uintia, ettei kynnet revi uintivalmentajaa tai hänen vaatteitaan.
- Suosittelemme koiran turkin harjaamista ennen uintia.
- Pakkaa koiralle mukaan pyyhe, mieluinen kelluva lelu ja herkkuja palkaksi sekä tarvittaessa takki.
- Pue päällesi vaatteet, jotka saavat kastua tai ota vaihtovaatteet mukaan, sillä koira saattaa roiskia vettä.
- Allasalueella kuljetaan crocseilla tai vastaavilla – voit ottaa omat mukaan tai lainata uimalalta.
UINNIN ESTEET:
- Kuume tai tulehdus
- Pahanlaatuinen kasvain
- Juoksut, valeraskaus tai tiineys
- Tarttuvat taudit, kuten kennelyskä (varoaika 2 vk) ja vatsatauti (varoaika vähintään 1 vk)
- Akuutit vammat, revähdykset tai traumat (konsultoi eläinlääkäriä)
- Ihottuma ja ihorikko
- Sterilisaatio ja kastraatio (varoaika 4 vk)
- Hammasoperaatiot (varoaika 1-2 vk operaation suuruudesta riippuen, tarkistathan eläinlääkäriltä)
- Tippojen laitto silmäkuvauksissa (varoaika vähintään 1vrk)
- Punkkiliuokset (varoaika 3 vrk)
- Ulkoloiset
Mikäli koirallesi on tehty jokin muu toimenpide tai operaatio, tarkistathan eläinlääkäriltä, milloin koiran voi tuoda uimaan ja mainitsethan asiasta uittajalle. Älä tuo koiraa uimaan, ennen kuin varoaika toimenpiteestä, oireiden loppumisesta tai lääkkeen antamisesta on kulunut.
Mikäli koirallasi on esimerkiksi sydänsairaus tai epilepsia, tarkistathan eläinlääkäriltä voiko koiraa uittaa. Myös yllä olevista mahdollisista esteistä voi konsultoida eläinlääkäriä. Kerro mahdollisista sairauksista tai vammoista ajanvarauksen yhteydessä. Mikäli et ole varma, onko koira uintikuntoinen tai tarvitseeko koirasi eläinlääkärin luvan uittamista varten, autamme mielellämme arvioimaan tilannetta.
SAAPUMINEN JA PYSÄKÖINTI:
- Uimalan pihassa on merkittyjä asiakasparkkipaikkoja.
- Koiran ulkoiluttaminen on mahdollista hallin takanurkalta alkavalla metsäreitillä koirien ulkoilutusalueen osoittavan portin takana. Varothan reittiä käyttävää latutampparia talvikaudella. Ethän anna koiran tehdä tarpeitaan muualle pihapiiriin ja kerääthän koirasi jätökset roskiin myös metsäreitiltä. Pidäthän koirasi kytkettynä piha-alueella ja sen ympäristössä.
SAAPUMINEN YKSITYISTUNNILLE:
- Uimalalle kannattaa saapua hyvissä ajoin (n. 10-15 min) ennen uintiaikaa
- Käy sisään uimalan ovesta, nappaa crocsit eteisestä ja mene vapaana olevaan pesuhuoneeseen. Lukitse ovi perässäsi.
- Huuhdo koira huolellisesti vedellä seinällä olevien pesuohjeiden mukaan.
SAAPUMINEN RYHMÄTUNNILLE:
- Sovittehan hyvissä ajoin uintivuorot ryhmätunnille. Ensimmäisenä suoritusvuorossa olevan kannattaa olla hyvissä ajoin uimalalla, noin 10-15min ennen varausta.
- Mikäli kaikki ryhmätunnille osallistuvat saapuvat samanaikaisesti ennen varauksen alkua, voivat muut ryhmäläiset jättää koiransa vielä autoon, sillä jokaiselle vapautuu oma pesupaikka 15 min ennen omaa suoritusvuoroa. Vaihtoehtoisesti koirat voivat olla varauksen alussa samassa pesupaikassa.
- Jokaiselle ryhmätunnin osallistujalle on varattu pesuhuone 15 min ennen omaa uintivuoroa. Mikäli haluatte seurata muiden ryhmäläisten uinteja, jätättehän koiranne autoon odottamaan oman pesupaikkanne vapautumista. Jos haluatte jäädä katsomaan uinteja omien suoritusvuorojenne jälkeen, huuhdottehan ja kuivaatte koiranne ja viette autoon odottamaan, sillä pesupaikka vapautuu seuraavan asiakkaan käyttöön 15 min uintivuoronne jälkeen. Vaihtoehtoisesti voitte siirtää koirat samaan pesuhuoneeseen.
UINNIN JÄLKEEN:
- Huuhtele kloorivesi pois vedellä ja kuivaa koira huolellisesti viimeistään kotona. Kuivaamista voi nopeuttaa turkista riippuen esimerkiksi pesuhuoneista löytyvillä hikiviiloilla ja turkinkuivaimilla taikka käyttämällä kylpytakkia.
- Pidä koirasi lämpimänä. Kelien viiletessä ja talvella suositellaan takkia.
- Käytä koira pian tarpeillaan, ettei hätä yllätä, sillä uinti kiihdyttää aineenvaihduntaa.
- Uinti on tehokasta liikuntaa, joten treenaaminen ja rankka liikunta kannattaa jättää väliin uintipäivältä ja tarvittaessa myös seuraavalta päivältä.
- Suosittelemme kevyttä palauttavaa lenkkiä uinnin jälkeen.
Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä! Vastaamme mielellämme mahdollisiin kysymyksiin.