Näyttelymenestyksen maksimointi

TIESITKÖ, ETTÄ KOIRA VOIDAAN SAADA LIIKKUMAAN PAREMMIN KEHÄSSÄ HIERONNAN AVULLA?

Koiran puhtaat liikkeet ja asennot ovat merkittävässä roolissa tuomarin arvostelussa näyttelyissä ja hieronnalla voidaan varmistaa, ettei koiran lihaksistossa ole näyttelymenestystä haittaavia lihaskireyksiä. Kireydet koiran lihaksistossa saattavat ilmetä monin tavoin ja olla omistajan silmään huomaamattomia.

  • Esimerkiksi koiran askellus saattaa olla aavistusta lyhyempi, näyttelyasento aavistuksen epäedullisempi taikka liikkuminen hieman toispuoleista
  • Selän jumien vuoksi koira saattaa köyristää selkäänsä, jolloin tämän jalat asettuvat vatsan alle, eikä toivotunlainen liikkuminen tai näyttelyasento onnistu
  • Lihasjäykkyyksien aiheuttama epämukavuus tai kipu voi myös aiheuttaa esimerkiksi kieltäytymisen joistakin asennoista taikka saada koiran väistämään tuomaria.

Näyttelymenestys voidaan maksimoida hieromalla koira 1-2 viikon sisällä ennen näyttelyitä. Useimpien koirien kohdalla optimaalisin hetki hieronnalle on muutamaa päivää ennen näyttelyitä, mutta jos koira ei ole ennen käynyt hieronnassa, kannattaa tulla jo aikaisemmin. Optimaalisin hetki saattaa myös vaihdella koirakohtaisesti esimerkiksi sen mukaan, kuinka herkästi koiralle syntyy jumeja.

Hieronta on hyödyllinen osa näyttelykoiran lihashuoltoa myös pitkällä tähtäimellä erityisesti, jos koira käy näyttelyissä usein. Matkustaminen ja oman kehävuoron odottelu tietää koiralle usein paljon paikallaan oloa, mikä altistaa lihasjumeille. Hieronnalla voidaan ennaltaehkäistä jumien syntymistä tai lievittää jo syntyneiden lihaskireyksien aiheuttamia kipuja. Omaan näyttelytahtiin ja koiran tarpeisiin sopivan hierontavälin voi tarkistaa hierojalta.

Monipuolinen liikunta auttaa lihaksistoa toimimaan normaalisti ja niin sanotusti pysymään auki. Lisäksi lihaskunto vaikuttaa tuomarin arvosteluun näyttelyissä. Näyttelykoira voikin hyötyä myös uinnista, joka on todella tehokas liikuntamuoto. Uinti sopii useimmille koirille ja erilaisiin tilanteisiin: niin säännölliseen kuntoiluun kuin satunnaisesti käytynä vaikkapa vaihtelevan liikunnan tarjoamiseksi, omistajan loukkaantuessa tai huonojen ulkoilukelien aikana. Ohjattu uinti tarjoaa myös lisämahdollisuuden lihasten tilanteen seurantaan, sillä uintivalmentaja tarkkailee koiran liikkeitä kirkkaassa allasvedessä ja kertoo, mikäli näkee niissä jotakin poikkeavaa.

Kiinnostuitko? Varaa aika sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä tai lue lisää palveluistamme niitä koskevilta sivuilta. Voit myös laittaa viestiä, jos jokin jäi pohdituttamaan. Vastaamme mielellämme!